РАДИОНИЦЕ

БИОИНЖЕЊЕР in silico

проф. др Зорана Тривуновић и проф. др Јована Граховац

Термин: среда 15. мај 2024.

14.00–15.00 часова – ученици виших разреда средње школе
15.30–16.30 часова – студенти
17.00–18.00 часова – сви узрасти

Придружите нам се на узбудљивом путовању у свет биогорива и иновација! Глобални преокрет са фосилних горива на биогорива представља неизбежан изазов данашњице. Мотивишу нас климатске промене, квалитет животне средине и енергетска несигурност, потпомагајући развој иновативних технологија. Прикључите нам се и истражите кључну улогу биоинжењера in silico, који се баве математичким програмирањем и интегришу принципе вештачке интелигенције. Открићемо како се производња биогорива представља кроз математичке једначине и претпоставља еко-ефикасност технологије.

НАПРАВИ СВОЈ ХЛЕБ

Термин: среда 22. мај 2024, 16.00–17.00 и 17.30–18.30 часова

Узраст: сви узрасти

Позивамо вас на нашу радионицу која ће бити права посластица за љубитеље хлеба и све оне који желе да завире иза кулиса припреме хлеба од киселог теста. Ова практична обука не само да ће вас научити вештинама печења хлеба, већ ће вам пружити дубље разумевање науке и феномена који стоје иза производње киселог теста. Упознаћемо вас са разликама између теста ферментисаног помоћу природног квасца и теста ферментисаног помоћу пекарског квасца. Али то није све! Сви учесници ће имати прилику да понесу кући не само драгоцено знање, већ и по један зрели стартер и свој сопствени хлеб од киселог теста. Придружите нам се и упловите у свет мирисних авантура и укусних открића!

МАТЕМАТИКА И МОДА

Термин: уторак 28. мај 2024, 14.00–15.00 часова

Узраст: ученици првог и другог разреда средњих школа

Добро дошли у необичан спој математике и моде, где се сусрећу шарени светови бројева и стила! Ово није само радионица – ово је прилика да истражимо математику на неочекиван начин, кроз свет боја, материјала и стилова. Дозволите да вас водимо кроз лавиринт могућности док се сусрећемо са изазовима и откривамо скривене обрасце који леже испод површине наше одеће.

Математичка бојанка

Термин: уторак 28. мај 2024 15.30–16.30часова

Узраст: ученици првог и другог разреда средњих школа

Добро дошли у свет теорије графова, једне од најинтригантнијих грана математике, где се бројеви и облици стапају са географским формацијама, пружајући нам увид у скривене обрасце и везе које обликују наш свет. На овој радионици не само да ћете истражити основе теорије графова, већ ћете то учинити на начин који ће вас оставити без даха – кроз бојење географских карата. Пред вама ће бити карте које чекају да буду осликане вашим математичким четкицама. Пратите линије, истражујте раскрснице и откријте како боје постају кључ за разумевање не само географских подручја већ и математичких концепта који се крију у позадини.

AЛГOРИТAМ ПРEЧИШЋAВAЊA OТПAДНИХ ВOДA

др Весна Васић и доц. др Драгана Лукић

Термин: среда 29.мај 2024.

14.00–15.00 часова – ученици средњих школа
15.30–16.30 часова – ученици виших разреда основне школе (7. и 8. разред)
17.00–18.00 часова – сви узрасти

Добро дошли на нашу инспиративну радионицу „Од таме до светлости“! На овом узбудљивом догађају имате привилегију да откријете унутрашњи свет процеса пречишћавања комуналне отпадне воде. Путујући од загађености до чистоће, научићете како се трансформише вода из непогодне у погодну за животну средину, уз примарни додатак – производњу биогаса као одрживог извора енергије.Осим тога, упознаћете се са различитим материјалима који се користе у процесима адсорпције, коагулације и флокулације, пружајући вам увид у разне начине на које можемо нежно бринути о нашој природи.

МАТЕМАТИЧКА БОЈАНКА

Термин: уторак 7.мај, 11.30–12.30 часова

Узраст: ученици првог и другог разреда средње школе

Добро дошли у свет теорије графова, једне од најинтригантнијих грана математике, где се бројеви и облици стапају са географским формацијама, пружајући нам увид у скривене обрасце и везе које обликују наш свет. На овој радионици, не само да ћете истражити основе теорије графова, већ ћете то учинити на начин који ће вас оставити без даха – кроз бојење географских карата. Пред вама ће бити карте које чекају да буду осликане вашим математичким четкицама. Пратите линије, истражујте раскрснице и откријте како боје постају кључ за разумевање не само географских подручја, већ и математичких концепата који се крију у позадини.

МАТЕМАТИКА И МОДА

Термин: уторак 7.мај, 13.30–14.30 часова

Узраст: ученици трећег и четвртог разреда средње школе

Добро дошли у необичан спој математике и моде, где се сусрећу шарени светови бројева и стила! Ово није само радионица – ово је прилика да истражимо математику на неочекиван начин, кроз свет боја, материјала и стилова. Дозволите да вас водимо кроз лавиринт могућности, док се сусрећемо са изазовима и откривамо скривене обрасце који леже испод површине наше одеће.

ДОДЕКАЕДАР и 120-cell

Термин: среда 8.мај, 11.30–12.30 и 13.30–14.30 часова

Узраст:  ученици од трећег до шестог разреда основне школе

На овој радионици, полазници ће се упознати са правилним полиедрима и њиховим четвородимензионалним рођацима, а то су 120-cell и 600-cell. Кроз једносатну забавну радионицу, ученици ће направити модел правилног додекаедра и научити како се њиховим лепљењем могу добити вишедимензионални правилни политопи.

ПЕПЕЉУГА И ЧУДЕСНИ ЛАНЦИ КРУГОВА

Термин: понедељак 13.мај, 11.30–12.30 и 13.30–14.30 часова

Узраст: ученици средње школе

Кроз игру и истраживање упознаћемо се са чаробним светом Штајнерових ланаца кругова, конструкцијом која очарава својом једноставношћу, али и дубином математичких принципа који стоје иза ње. Користећи софтвер Cinderella као нашег савезника, истражићемо како се ти ланчићи кругова могу додиривати и тангирати, стварајући сложене обрасце који нас остављају без даха. Кроз интерактивне активности, учесници ће имати прилику да сами конструишу ове чаробне ланце, откривајући тајне геометрије и алгоритама који се крију иза њих.

МАТЕМАТИЧКЕ ИГРЕ

Термин: уторак 14.мај, 11.30–12.30 часова

Узраст: ученици седмог и осмог разреда основне школе

Добро дошли у чаробни свет математичких игара, где се бројеви претварају у забаву, а сваки корак је нова авантура! На овој радионици вас позивамо да се придружите у откривању магије математике кроз игру. Овде je сваки потез прилика за учење и забаву. Кроз различите математичке игре и активности открићемо како се математички концепти могу претворити у узбудљиве игре стратегије, логике и тимског рада.

ТАНГРАМ

Термин: уторак 14.мај, 13.30–14.30 часова

Узраст: ученици седмог и осмог разреда основне школе

Замислите како стојите пред столом препуним шарених геометријских облика, сваки чека да буде сложен у нешто магично. Овде је сваки потез прилика за учење и креативност. Кроз разне танграм задатке и такмичења открићемо како се геометрија може претворити у узбудљиву игру решавања загонетки. Од класичних танграм облика до изазовних геометријских задатака, сваки тренутак проведен на овој радионици је прилика да развијете своје вештине и откријете скривене обрасце геометрије. Ова радионица је отворена за све – без обзира на ниво знања или искуства, јер је циљ да свако пронађе своју геометријску инспирацију.

МАГИЧНА МАТЕМАТИКА

Термин: среда 15.мај, 11.30–12.30 часова, и понедељак, 20.мај, 13.30–14.30 часова

Узраст: ученици основне и средње школе

Твој задатак је једноставан, али изазован: постави бројеве на празна поља магичног графа тако да збир бројева на свакој грани буде једнак. Крени лагано са троуглом и звездом, а затим испробај сложене графове са више од 10 празних поља. Дођи да се заједно забавимо решавајући математичке загонетке!

ТАЧКЕ БРОЈИМ, ПОВРШИНЕ СЕ НЕ БОЈИМ!

Термин: понедељак 20.мај, 11.30–12.30 часова, и уторак 21.мај, 11.30–12.30 часова

Узраст: ученици седмог и осмог разреда основне школе, ученици првог и другог разреда средње школе

Рачунање површине никада није било лакше. Када научиш Пикову теорему, брзо и једноставно ћеш моћи да израчунаш површине разних многоуглова. А иако презиме овог аустријског математичара нема везе са бројем π, његова чувена теорема ипак има! Дођи да видиш како.

ИГРА ГУМИЦА И ШТАПИЋА

Термин: уторак 21.мај, 13.30–14.30 часова и среда 22.мај, 11.30–12.30 часова

Узраст: ученици виших разреда средње школе

Може ли се од правих штапића добити закривљена површ? Дођи да истражимо шта све можемо да направимо од дрвених штапића и гумичица. Ротацијом хиперболе око њене имагинарне осе добијамо предивну праволинијску површ: једнограни хиперболоид! Флексибилан и чаробан! Геометрија је свуда око нас! Истражујмо заједно!