ПРЕДАВАЊА

ПИЋЕ БОГОВА –
БИОТЕХНОЛОШКИ ИЗАЗОВ

проф. др Владимир Пушкаш

16.мај 2024 у 18.00 часова

Научни клуб Нови Сад – Културна станица Свилара

Шта су то пили богови у време када је вино прозвано пићем богова? Да ли је божанско пиће привилегија искључиво богова или на врхунско вино има право и човек? Зашто су се својства вина мењала кроз векове и зашто се разликују на различитим меридијанима? Ко одређује, а ко и како обезбеђује захтевани квалитет вина? Када је и да ли је човек унапређен од слуге винограда у господара вина? Колико је и каквих знања потребно да се одговори захтевима квалитета најсложенијег пића, на одговарајући начин и у право време? Да ли је биотехнолог достојан улоге креатора вина или је слуга захтева тржишта које креирају актуелни богови?

ПРИМЕНЕ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ У ФАРМАКОЛОГИЈИ

др Иван Танасијевић

23.мај 2024 у 18.00 часова

Научни клуб Нови Сад – Културна станица Свилара

Предавање за циљ има представљање улоге модерних метода машинског учења на убрзавање и целокупно трансформисање процеса открића нових лекова у фармацеутској индустрији. Након широког прегледа фокусираћемо се на упознавање са тренутно доступним решењима на пољу компјутерског дизајна протеина и малих терапеутских молекула, као и на импликације које она могу имати на скорију будућност медицине, превасходно кроз смањивање трошкова производње и побољшану доступност.

БИОТЕХНОЛОШКИ ОДГОВОРИ
НА ИЗАЗОВЕ САВРЕМЕНОГ ДОБА

проф. др Јелена Додић

30.мај 2024 у 18.00 часова

Научни клуб Нови Сад – Културна станица Свилара

Да ли изазове савременог живота генерише човек отуђен од природе или су они природна последица његових активности? Могу ли наука и технологија да дају одговор на актуелне изазове или је природа већ одговорила? Постоји ли технологија инспирисана природним принципима или природа принципијелно дејствује самостално? Да ли је биотехнологија оксиморон или је симбиоза природних процеса, научних спознаја и технолошких достигнућа? Постоје ли различита поља примене биотехнологије или јој је место само у фабрикама? Сагледава ли биотехнологија изазове савременог живота из сопствене перспективе или промовише холистички приступ који је основа одрживог развоја и индустријске револуције 5.0?