Шта jе М³?

Једног наизглед обичног маја 2012, математика се уселила у календар науке и образовања у Србији. Пре тачно дванаест година, Центар за промоцију науке, у сарадњи са Математичким институтом Српске академије наука и уметности, покренуо је најмасовнију националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике.

Кренули смо у потрагу за разумевањем математике, која ће, испоставило се, прерасти у традицију. Склапали смо делиће приче о једној од најутицајнијих дисциплина у људској историји. Желели смо да утичемо на представу о математици, да је сагледамо у контексту савременог света и да покажемо да математика често може да буде алат за разумевање стварности.

Тринаесту годину заредом, математика нам показује да је многострана, а математичари да су свестрани. Под слоганом Биотехнологија: Алгоритми природе, централна изложба ће вас повести на експоненцијално путовање старо колико и претпоставка о постанку живота и првих организама. Математичке идеје у спрези са биотехнологијом водиће вас све до овог тренутка и најактуелнијих истраживања у Србији и свету. Овогодишња манифестација биће наше заједничко путовање ка одрживој будућности. Подсетиће нас на моћ људске радозналости и упозорити на значај одговорног коришћења револуционарних открића за боље сутра. Вијугави пут кроз предивна таласаста брда алгоритама, стрме падине открића и непрегледна поља постојања увериће нас још једном да математика није пажљив ход по утабаним стазама, већ путовање кроз непознате пределе.

Манифестација Мај месец математике 2024. године одржаће се први пут у Новом Саду, у Културној станици Свилара и Научном клубу Нови Сад, од 14. до 31. маја. Неуморно ће постављати питања „зашто“ и „шта ако“. Откриће вам причу о симбиози и суживоту, причу о кокреацији и интердисциплинарности, причу о математици данас. Подсетиће вас да идеје настају у глави, и не зависе од места на ком се налазимо.

Добро дошли!