Зрењанин

Град мостова, младих, спорта, културе, занимљиве архитектуре и више од двадесет нација. У овом граду окупља се ликовна колонија акварела, а дом је и хорова светског гласа. Историја је овде остављена у малим форматима у виду необарокне зграде из 19. века, стогодишњег стабла тисе, Католичке цркве такође из 19. века, као и несвакидашње куће каменоресца Теодосија Тунера „Шехерезада“, којој посебну необичност и живост даје полихромија фасаде.

Математичке мозгалице

од 17.05. до 17.05.2019.

Локација: ОШ „Жарко Зрењанин“, Зрењанин

Аутор: Зорана Раичевић

У квизу математичких мозгалица учествоваће четири школе, свака са по два тима ученика 5-8. разреда. У првом делу такмичари ће одговарати на питања тако што свака екипа бира број питања. На квизу ће бирати 12 питања из разних области (померање шибица, ребуси, мозгалице). У другом делу ученици ће слагати танграм на основу задатог облика, у трећем делу слагалицу са геометријским телима. У четвртом делу ће ученици од понуђених бројева састављати задати број. Након квиза одржаће се такмичење у састављању Рубикове коцке.

GeoGebraGeometry

од 04.05. до 04.05.2019.

Локација: ОШ „Вук Караџић“, Зрењанин, кабинет информатике

Аутор: Невена Марков и Немања Мицић

"Упознајте се са апликацијом GeoGebraGeometry, повежите математику са другим наукама, али сазнајте понешто и о вертикалним везама у самој математици. У првом делу радионице ћете испробати алатке за цртање тачака, многоуглова, симетрала дужи, углова, алате за прецртавање у осној и централној симетрији, ротацији и транслацији вектора. Затим ћете цртати у GeoGebraGeometry апликацији, видећете примену и занимљивости у компјутерској графици, епидемиологији, метеорологији итд. У трећем делу ћете сазнати шта је то поплочавање равни, и цртаћете Пенроузове решетке помоћу ове апликације."

Математички квиз

од 04.05. до 04.05.2019.

Локација: ОШ „Вук Караџић“, Зрењанин, кабинет информатике

Аутор: Ружица Марков

У математичком квизу такмичиће се ученици четвртог разреда основне школе из Зрењанина. Активности су игра „Дан-ноћ“, у којој ће учествовати сви присутни; загонетна питања; дешифровање; решавање занимљивих задатака; мењање места провлачењем кроз обруче на различите начине; пребројавање; магични квадрати; загонетна прича; асоцијације. У простору где се одржава квиз моћи ћете да видите дечје радове на тему математике: Платонова тела, роботе од геометријских тела, Питагорино дрво, централну и осну симетрија у цртаном филму, прављење кривих линија помоћу правих. На крају ће бити организована изложба уз пратећа објашњења и едукација „деца деци“.