ГАЛЕРИЈА АНДРИЋЕВ ВЕНАЦ,
Андрићев венац 2
сваког дана од 10 до 20 часова,
осим понедељком

Од америчких мегалополиса, преко мексичких џунгли и андских гудура, медитеранских градова-држава, средњоевропских просвећених монархија, руских непрегледних пространстава па све до средњоазијских оаза, хиљадугодишњих кинеских и индијских царстава и аустралијске источне обале – невероватни математичари су својим открићима мењали овај свет, одшкринувши уједно и врата неких нових и једва замисливих светова. И мада су се начини на које су записивали бројеве, рачунске операције, теореме и симболе разликовали и били заоденути у рухо језика и културе из које су долазили, ипак су говорили истим и универзалним језиком.

Ако се трагом математике отиснемо на пут око света, наилазићемо на различите обичаје, другачије навике, необична архитектонска решења и стилове облачења. Изгледаће нам као да ништа није универзално. Осим можда саме математике.

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ,
Ђуре Јакшића 2
радним даном од 10.00 до 20.00 часова суботом од 10.00 до 15.00 часова недељом не ради

Миланковић је данас велика инспирација многима који одлуче да се запуте научним водама. Својим печатом он је потврдио место Србије у свету науке, и дао светао пример упорности и пожртвовања. Још 1925. започео је своје прво научнопопуларно дело, које је највероватније на полици сваког астронома аматера, физичара или математичара, књигу под насловом „Кроз васиону и векове“.

На овој изложби упознаћете, дакле, великог светског научника. Човека који је широм планете објаснио теорију настајања ледених доба. Упознаћете врхунског грађевинског инжењера, школованог у угледној Бечкој техничкој школи, првог српског доктора наука у овој области. Упознаћете некадашњег директора Астрономске опсерваторије у Београду. Професора небеске механике, теоријске физике и рационалне механике. Вечитог ђака и увиђајног професора. Читаћете његова нучнопопуларна писма. Упознајте све личности једног Милутина Миланковића!