Ваљево

Ваљево се налази у Западној Србији, у колубарском округу и сврстава се међу најстарија градска насеља Србије. Историја Ваљева заузима посебно место у исторји српског народа. Поред истакнутих војсковођа и народних вођа, ваљевски крај је изнедрио значајан број књижевника, уметника и научника.

Сингапурска математика

09.05.2019. 19:00

Локација: ОШ “Нада Пурић”

Аутор: мр Александар Сеничић

Скоро цео свет говори о новом приступу математици – Сингапурској математици. У своје ,,Мислеће школе“, Сингапур је увео нове наставне програме и креативно мишљење, а један од кључних сегмената њиховог новог начина образовања, огледа се у настави математике. Били су први на свету (ТИМСС) 1995, 1999, 2003, а други на ПИСА тестираnjу 2009. и 2012. Сингапур је до 1980. године увозио уџбенике из математике, а од 2005. године је Амерички институт за истраживања донео одлуку да се уџбеници из Сингапура могу користити у настави математике.

Матурски рад из математике песникиње Десанке Максимовић

16.05.2019. 18:30

Локација: Ваљевска гимназија

Аутор: др Војислав Андрић

Песникиња Десанка Максимовић пре 100 година бранила је матурски рад из математике. Прилика да се баш 16. маја, на њен рођендан подсетимо задатака које је решавала, њених решења, као и решења тих задатака од стране данашњих генерација матураната, је јединствена. Др Војислав Андрић је у претходних неколико месеци, са групом сарадника, спровео истраживање, тестирањем значајног броја матураната у нашим средњим школама и ово предавање ће бити прилика да се саопште резултати тог истраживања.

Математички ооп-арт и математичке игре

од 21.05. до 23.05.2019. 17:00-19:30

Локација: Галерија народног музеја Ваљево

Аутор: Анђелка Симић, Драган Стефановић

Радионице за ученике 3. и 4. разреда основних школа имају за циљ да на једноставнији начин учине математику доступном најмлађима. Да је учине привлачном и ,,лакшом“. На радионицама ће бити демонстрирана веза између математике и уметности, кроз ,,оп-арт“, а биће приказане и неке занимљиве математичке игре.

Рубикова коцка- турнир за учеснике свих узраста

22.05.2019. 18:30

Локација: Ваљевска гимназија

Рубикова коцка је занимљива играчка коју је 1974. године изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик. Коцка је састављена од 54 мањих пластичних квадрата који се врте око средишњег језгра. Свака од шест страница које чине коцку у решеном облику је различите боje. Турнир у брзом склапању Рубикове коцке у Ваљеву неће бити први те врсте. То је четврти од 2012. у Ваљеву, и на њему ће се такмичити веома брзи слагачи, који уче у нашим школама. Подружница математичара Ваљево на свим летњим школама младих математичара популарише ову игру и организује турнире.

Игре на срећу- математиком до победе?

22.05.2019. 19:00

Локација: Ваљевска гимназија

Аутор: др Милан Јовановић

На овом научно популарном предавању биће речи о занимљивим играма на срећу и њиховој спрези са математиком. Како до седмице на лотоу? Јурити фул или покер, након добијеног трилинга у јамбу? Како напасти у Ризику? Да ли су кладионице поштене? Биће дати одговори на ова и слична питања.

Историја најзначајнијих игара на табли

28.05.2019. 18:30

Локација: Арт хол ЦЗК Ваљево

Аутор: Вељко Ћировић

На овом научно популарном предавању биће речи о најзначајнијим мисаоним играма на табли, њиховом историјату и математичким основама. Излагање ће хронолошки пратити њихово појављивање и анализирати које су цивилизације највише доприносиле развоју ових игара и њиховом очувању, као и у ком делу света се највише игра шах, а у ком го. Где је најпопуларнија игра дама, а где манкале ...

Квизови за средњошколце ”Математика свуда око нас”

28.05.2019. 19:00

Локација: Арт хол ЦЗК Ваљево

Планирани квизови су намењени трочланим екипама ученика средњих школа. Питања и задаци на квизу, који претендује да буде занимљив и нестандардан, ће бити подељена у три сегмента: (1) логичко-комбинаторни свет, (2) ,,математика из света око нас“ и (3) сет из опште културе: природне науке, техника, рачунарство и спорт.

Конкурс за ученичке истраживачке радове из математике

28.05.2019.

Ваљево

Конкурс је отворен за ученике VII, VIII разреда ОШ и I, II, III и IV разреда СШ. Пропозиције:
1) На конкурсу могу да учествују ученици са територије Колубарског округа;
2) Аутор рада може бити један ученик или два ученика, са навођењем ментора рада;
3) Тема рада је слободна математичка тема. Могућа су представљања матурских радова из математике као и других радова које су ученици писали у циљу учешћа на неком другом сличном конкурсу.
4) Рад се пријављује на конкурс слањем на адресу dms.valjevo@gmail.com у pdf формату, најкасније до 28. маја 2019. Препоручена дужина рада: од 10 до 15 страна, А4 формат, величина фонта 12, размак 1 или 1,5.
5) По бар 3 ученика у обе конкуренције (основна / средња) биће награђени. Њихови ментори добиће одговарајућу захвалницу за учешће у манифестацији.

Мајски интернет ”задачник”

од 15.05. до 25.05.2019.

www.dms-valjevo.org.rs

Скуп конкурсних задатака за ученике основних школа од IV до VIII разреда. Одговори се шаљу електронски путем формулара на сајту www.dms-valjevo.org.rs. Најуспешнијима следи награда.