Сремска Митровица

Сремска Митровица је највећи град у Срему, административни центар Сремског округа и један од најстаријих градова у Војводини и Србији. На њеној територији се некада налазио Сирмијум, престоница Римског царства током периода тетрархије, познат као „славна мајка градова“. Она данас нема ни половину броја становника колико је имао Сирмијум пре 2000 година, али је зато препуна занимљивих места које можете посетити, као и појединости попут споменика мангулици, сунчаног сата старог 1900 година, подземних рушевина базилике из V века.

„Занимљиве географије“

од 03.05. до 03.05.2019.

Локација: ОШ „Јован Јовановић Змај“, Сремска Митровица

Аутор: Драгана Богосављевић

По принципу „Занимљиве географије“, ученици ће имати прилику да се, користећи модификовану Гугл мапу, крећу по мапи Србије, бирајући појмове који се крију иза слова речи „Моја Србија“. Свако слово садржи географски предео, место или занимљивост. Уз презентацију појмова, ђаци ће добити математичке задатке који се односе на дати садржај. Решаваће проблеме са запремином, надморском висином, кретањем, електричном енергијом. Отварањем свих поља, уз помоћ датих инструкција и користећи помоћ, требало би да саставе наслов пројекта „Моја Србија“.

„Инспирисани Питом Мондријаном“

од 17.05. до 17.05.2019.

Локација: ОШ „Свети Сава“, Сремска Митровица

Аутор: Софија Влајин

"Једнодневна манифестација „Инспирисани Питом Мондријаном“ представиће живот и рад холандског сликара, са акцентом на геометријску апстракцију. Моћи ћете да решавате Мондријанов квадрат и израчунавате Мондријанов број. После часова биће отворена изложба ученичких ликовних радова, а на крају ће се одржати модна ревија, коју ће пратити изложба накита који су израдили ученици школе. Мајице са мотивима Модријанових композиција, као и изложени накит ће бити на продају, а приход од манифестације биће намењен куповини наставног средства за побољшање квалитета наставе."

„Осна симетрија у природи“

од 16.05. до 16.05.2019.

Локација: ОШ „Свети Сава“, Сремска Митровица

Аутор: Софија Влајин

"Израчунајте висину дрвета помоћу његове сенке, слично као што је и Талес израчунао висину Кеопсове пирамиде. Погледајте изложбу „Осна симетрија у природи“ и уживајте у мини концерту „Овако звучи број Пи“. Чућете тај број одсвиран на различитим инструментима, али ћете добити и објашњење на који начин су се бројеви претворили у ноте."