Руски Крстур

"Руски Крстур је село у општини Кула у Западнобачком округу у Војводини. Претежно је насељен припадницима русинске националности и представља културни центар ове националне мањине у Војводини. У њему се налази Катедрална црква Светог Николе Летњег, што данас представља седиште Апостолског егзархата за гркокатолике у Србији."

Радионица

од 13.05. до 13.05.2019.

Локација: Школа „Петро Кузмјак“, Руски Крстур

Аутор: Наталија Будински

Поезија нам, као и математика, нуди необичне заплете и скривене закључке. Чућете и анегдоту о чувеном математичару Хилберту, који је студента изосталог са предавања окарактерисао као немаштовитог. Ова радионица ће вас упознати са основама писања поезије, подсетити вас на фундаментална математичка знања и упутити у комбиновање ове две дисциплине. Радионица је намењена ученицима од 14 до 18 година, али и свим љубитељима поезије и математике, као и несвакидашњих догађаја. Најуспешнији радови ће бити објављени у литерарном додатку локалних новина.

МИМ

од 07.05. до 31.05.2019.

Локација: Школа „Петро Кузмјак“, Руски Крстур

Аутор: Наталија Будински

"Мим је идеја, понашање или стил који се преноси од једне до друге особе. Мим је и део савремене комуникације и њиме се могу пренети и математичке идеје. Погледајте изложбу математичких мимова које су креирали ученици средње школе и уживајте у овој науци на креативан и забаван начин. Главна тема су математички садржаји, попут функција и њихових особина. Уз сваки мим биће представљена и математичка теорија која га ближе појашњава."Више на линку