Панчево

Панчево је је град који се налази у Аутономној Покрајини Војводини, на обалама Тамиша и Дунава, у јужном делу Баната и представља административно седиште града Панчева, као и Јужнобанатског управног округа. У симболе Панчева спадају црква Богородичног успења или црква са два торња, Вајфортова пивара, у којој је пиво почело да се производи још 1772. године, као и Црвени магацин, редак примерак барокне архитектуре.

Радионице

од 13.05. до 17.05.2019.

Локација: Машинска школа „Панчево“, Панчево

Аутор: Бранислава Јаковљевић

У оквиру манифестације ћете кроз радионице, предавања и филмове уочити везу математике и света око нас.

„М_АРТ”

од 11.03. до 31.05.2019.

Локација: Панчево, Београд и други градови

Аутор: Татјана Станковић и Наташа Лазаров

Пројекат „М_АРТ” је инспирисан летњом школом визуелизације математике у Егеру и Београду (vismath.ektf.hu). Кроз разне ликовне, али и друге активности ученици свих узраста (од вртића до средње школе), у складу са својим могућностима и интересовањима, улазе у свет математике и уметности, чиме се може смањити математичка анксиозност и повећати заинтересованост ученика за математику и уметност. Осим тога, овај пројекат омогућава корелацију међу предметима и доприноси развоју међупредметних компетенција ученика.

Радионице

од 05.05. до 24.05.2019.

Локација: Школа

Аутор: Оливер Петковић

"У оквиру Маја месеца математике биће организоване радионице за ученике које ће одржати професори математике са циљем популаризације ове науке. Биће представљена и изложба радова насталих у оквиру пројекта ”М_АРТ”. Одржаће се предавања за наставнике математике које ће их мотивисати да унапреде наставу математике уз коришћење нових ИКТ технологија. Циљ је да се повећа број ученика који активно учествују у раду математичких секција, број наставника који користе ИКТ у настави математике, као и да се повежу математика и уметност."

Радионице

од 22.05. до 22.05.2019.

Локација: Електротехничка школа „Никола Тесла“, Панчево

Аутор: Данка Мириловић

Циљ манифестације је да се кроз игру и занимљиве радионице, покаже математика на занимљив начин како би је ученици разумели и уживали у њеним практичним применама. Ученици се упознају са чаробним светом математике кроз оптичке илузије, уклизиваче, платонова тела, игре са сламчицама, шибицама, оригами, судоку, мебијусовом траком, лавиринтима, играма координације, математичким играма, занимљивим множењем,слагањем фигура, рубиковом коцком, танграмом, низовима, пројекцијама фигура. Саме активности су тако одабране да привуку пажњу оних који воле математику али и оних који је се плаше, са циљем да се покаже да математика није баук, већ креативна вештина на граници између уметности и науке. Радионице креирају и реализују, у сарадњи са професорима, ученици Електротехничке школе а посетиоци манифестације су ученици основних и средњих школа у Панчеву и околини. Манифестација се ове године одржава по 6 пут. Манифестацију организују професори математике Данка Мириловић, Марина Бојанић, Татјана Станковић и Марина Јеленковић.