Нови Пазар

У Новом Пазару на сваком кораку можете стати лицем у лице са историјом. Његов хамам (старо турско јавно купатило) преноси посетиоце у потпуно други свет и време, а Арап и Алтун-алем џамије из 16. века стоје усправно и мирно упркос времену које иде против њих. Новопазарска Петрова црква је најстарији споменик црквене архитектуре у Србији, па чак и на Балкану, а у Амир-агином хану можете видети где су одседали бројни трговци 18. века.

АКТИВНОСТИ

од 23.05. до 24.05.2019.

Локација: Плато испред Гимназије, Нови Пазар

Аутор: Мирјана Хубанић

Манифестација укључује читав низ креативних и занимљивих радионица кроз које ћете моћи да учите и забавите се. Неке од радионица су: „Геометрија око нас“; „Калеидоскоп“ – упоредите калеидоскопе са огледалима на 45° 60° и 90°; „Фрактали“ – где ће ученици од хамера правити тепих и пирамиду Серспинског; „Ханојске куле“ – такмичење у пребацивању диска са првог стуба на други користећи трећи; „Теселације“; такмичење „Рубикова коцка“; „Оригами“ – прављење разних геометријских тела савијањем папира; „Интересантни математички задаци“; „Математички филмови“; друштвене игре “Шах, Манкале, Танграм“.

АКТИВНОСТИ

од 23.05. до 24.05.2019.

Локација: Студенски трг у Новом Пазару или хол Гимназије

Аутор: Група аутора - наставника и професора

"Циљеви: Општи: - Да учествују све основне и средње школе као и предшколске установе - „Показати“ науку ван учионице - Мотивисати кориснике (ученике) да размишљају функционално - Кроз едукативне игрице подстаћи ученике да више раде природне науке Специфични: - Учесници (основне и средње школе, предшколске установе) би имали прилику да се представе и на тај начин би активирали све своје капацитете да се установа представи у најбољем светлу. - Неколико огледа из више предмета (природних наука) учесници би имали прилику да презентују и покажу да наука није баук, са циљем да крајњем кориснику буде занимљиво. - Све оно што се учи у школи да се примени у пракси - Игрице које се изводе на лицу места (пузл, квиз знања...) као и онлајн игрице имају за циљ да подстакну ученике да свакодневно се баве науком"