Ниш

Сматран за „Капију Истока и Запада“, Ниш је један од најстаријих градова на Балкану. Познат као родно место Константина Великог, дом је археолошког парка Медијане из 4. века наше ере. Место сабласне Ђеле куле, али и шармантне Нишке тврђаве, у својој околини има нетакнуте природне лепоте – Суву планину, Церјанску пећину и Сићевачку клисуру.

Фестивал математике

од 11.05. до 11.05.2019.

Локација: Научни клуб Ниш

Аутор: Сузана Миљковић

"Фестивал математике има циљ да покаже колико је математика тесно повезана с другим природним наукама и да је ученицима приближи на интерактиван начин. Вршњачка едукација допринеће томе да посетиоци открију све занимљиве стране ове дисциплине. Кроз игру и радионице моћи ћете да решавате логичке игре, уочите разлику између мерних јединица, решавате НТЦ питања, видите оптичке илузије, радите теселацију, правите оригами, упознате се са роботиком и програмирањем, учите у Minecraft-у, упознате се са криптографијом, визуелизујете математику на нови начин, учите да примените ИТ у учењу, и повежете математику и уметност."

НиМат

од 11.05. до 11.05.2019.

Локација: Научни клуб Ниш

Аутор: Соња Шумоња

Организација НиМат по пети пут организује међунаордни Фестивал математике у мају, у РЦ Ниш. Љубитељи математике свих узраста ће бити у прилици да присуствују научним предавањима која ће држати еминентни научници и наставници. Радионице ће држати ученици за децу госте, по принципу вршњачке едукације. Научићете много и о СТЕМ концепту кроз коришћење ИКТ, роботике, и приступа гејмификације. Тема овогодишњег фестивала су Милутин Миланковић и његов рад.

„Математички тролист“

од 07.05. до 27.05.2019.

Локација: Научни клуб Ниш

Аутор: Душица Марковић

"„Математички тролист“ обухвата три активности: „Истраживачки пројекти у настави математике“ – наставницима ће бити приказан алтернативни приступ обраде математичких тема из угла пројектне наставе. „У ритму разломака и боја“ – радионица за ученике основних и средњих школа која садржи едукативни и креативни сегмент – израда слике на основу музичке партитуре. „Поетичне фигуре“ – радионица за ученике основних школа – подстицање стваралачког потенцијала код ученика кроз повезивање строге научне аксиоматике и слободе песничког израза, кроз форму и садржај песме. Ученици ће бити у улози истраживача и песника."

АКТИВНОСТИ

од 06.05. до 10.05.2019.

Локација: ОШ „Краљ Петар I“, Ниш

Аутор: Дијана Јовановић

Откријте на који начин можемо да израчунамо обим правоугаоника и квадрата, или како да претварамо мерне јединице, а да притом не учимо напамет математичке формуле. Кроз посебно припремљене моделе и кроз истраживања ван учионице ученици ће сами долазити до важних закључака и учити како да на најбољи начин и са разумевањем описују свет око себе.

АКТИВНОСТИ

од 24.05. до 24.05.2019.

Локација: Електротехничка школа „Никола Тесла“, Ниш

Аутор: Соња Шумоња

Ученици трећег разреда радиће писмени задатак из математике из области Аналитичка геометрија на дигиталним уређајима (лаптопови, таблети, мобилни телефони) у GeoGebra програму, примењујући концепт BYOD (Bring Your Own Device). GeoGebra је софтвер за динамичку геометрију и њене примене. Овом приликом користиће се 2D график, а радиће се у моделу који је прилагођен за испите (Exam mode). Ученици су од првог разреда средње школе обучени за коришћење овог софтвера, а користили су га у стереометрији (3D) и аналитичкој геометрији, на свакодневној настави и у изради домаћих задатака.

АКТИВНОСТИ

од 24.05. до 25.05.2019.

Локација: Електронски факултет Ниш

Аутор: Соња Шумоња

Ученици Електротетехничке школа „Никола Тесла“ ће, осим техничких уређаја који промовишу смерове у школи, ове године представити и математику. Моћи ћете да видите како се све добија елипса, демистификоваћете проблем преласка преко седам мостова – уз помоћ паноа и канапа, биће промовисан софтвер GeoGebra, кроз коришћење у математици, али и кроз колаборативни рад наставника у разним техничким предметима. Будући ученици ове школе ће моћи да упознају људске и техничке ресурсе којима школа располаже.

АКТИВНОСТИ

од 09.05. до 16.05.2019.

Локација: Научни клуб Регионалног центра Ниш

Аутор: Научни клуб у сарадњи са вртићима, основним и средњим школама, као и организацијама на нивоу локала

Како су настале леопардове пеге? Како их описати диференцијалним једначинама? Шта све можемо да опишемо Фибонајчијевим низом, а шта златним пресеком? Где се све могу наћи билатерална и радијална симетрија? Све ово откриће вам изложба "Математика и природа" у Научном клубу Регионалног центра Ниш. Радионице "Математика је жива" и "Пут око света за 45 минута" откриће многа лица математике. 11.маја вас позивамо на радионицу америчког математичара и писца Берија Ципре, који ће раазмотрити аспекте креативног преплитања уметности и математике, као и улоге коју симетрија игра, односно не игра у свакој од ових сфера.