Крушевац

Велики чувар историје Србије, Крушевац је окружен са осам манастира који потичу из касног средњег века и двема средњовековним тврђавама, Магличем и Козником. Изградња „Лазаревог града“ започета је 1371. године од шареног речног камена – крушца. Копију Лазареве хаљине, као и оригиналну макету Мештровићевог Видовданског храма, можете наћи у крушевачком Народном музеју.

АКТИВНОСТИ

од 12.05. до 17.05.2019.

Локација: Научни клуб – Центар за стручно усавршавање Крушевац

Аутор: Оливера Коларић

Манифестација обухвата вишедневне активности основних школа у Крушевцу. Ученици ће кроз интерактивна предавања упознати еколошка правила Бергмана и Алена, која нам говоре о односу површине и запремине тела, односно дужине истакнутих делова тела организама и температуре животне средине. На радионицама ће ученици имати прилику да израде географску карту света са распоредом животиња на основу ова два правила и да математички израчунају обим, површину и запремину тела животиња на основу њихових станишта.

Радионице

од 06.05. до 20.05.2019.

Локација: ОШ „Јован Поповић“, Крушевац

Аутор: Мирјана Јевремовић

"У оквиру редовног обележавања Маја месеца математике у ОШ „Јован Поповић“ из Крушевца ће се одржати радионице и предавања у којима ће учествовати наставници и ученици. Резултати одржаних радионица биће презентовати у једном дану, када ће школа бити отворена за све заинтересоване. Ученици ће учествовати у радионици Flextangle. Припремљене шаблоне деца ће бојити тако да им се после покаже занимљива страна симетрије, попут картонског калеидоскопа, сечењем и спајањем шаблона на одговарајући начин."

АКТИВНОСТИ

од 09.05. до 31.05.2019.

Локација: Научни клуб Центра за стручно усавршавање Крушевац

Аутор: Научни клуб у сарадњи са вртићима, основним и средњим школама, као и организацијама на нивоу локала

Од 09.05. до 16.05. на забаван начин открићете колико је заштита података важна? Како пронаћи најкраћи пут између две локације? Јесте ли сигурни да чујете сваки тон док слушате музику? Сви знамо шта је Рубикова коцка, али не умемо сви да је решимо, или се варамо? Довољно је да посетите Научни клуб Крушевац. Ако мислите да је то све, онда се варате, јер вас од 20.05. до 02.06.чека нова изложба "Математика-твоја шанса". За сваког постоји шанса. Моћна математичка теорија вероватноће настала је из три века старе преписке два Француза који су покушали да математички одкуче правилности у игри коцке, била је права инспирација за настанак ове изложбе. Изложбе ће пратити радионице, као и научнопопуларна предавања.