Крагујевац

У Крагујевцу се већина ствари може повезати са Милошем Обреновићем, који га је прогласио за престоницу Србије 1818. У раскошном Кнезовом двору игране су прве позоришне представе, основано је прво позориште, а у његовом оквиру биле су и прва библиотека, прва школа цртања и прва галерија. Поред овога, Милош је основао Сербску канцеларију, прву судско-правну установу у Србији иако је пресуде углавном доносио сам. Независно од тога, 1887. изграђен је најсавременији хотел на Балкану – Таково.

Примена Икта у Математици

од 13.05. до 15.05.2019.

Локација: Прва техничка школа, Радоја Домановића 8

Аутор: Марина Николић

Примена Икта у Математици, математике у другим наукама, архитектури и свакодневном животу.

Радионице

од 20.05. до 25.05.2019.

Локација: Парк науке Прве крагујевачке гимназије

Аутор: Јасмина Мицић

Посетите изложбу ученичких радова на теме Фрактали, Математика и музика и Број π. Биће организована мала радионица на отвореном простору у Парку науке. Видећете занимљиве примене Мебијусове траке, модела стереометријских фигура, као и тетрахексафлексагона. Заинтересованим ученицима ће бити понуђени атрактивни задаци математичког изазова о броју π, уз симболичне награде за тачне одговоре. Помоћу мобилних телефона укључите се у онлајн интерактивни квиз опште математичке културе помоћу QR кодова, на отвореном, утврдите знање и стекните увид у занимљиве математичке истине.

Значај математике у образовању

од 09.05. до 15.05.2019.

Локација: Крагујевац

Аутор: Александра Богдановић

Циљ је да покажемо деци колики је значај математике у образовању.

„Шта зна моја М-екипа?“

од 18.05. до 18.05.2019.

Локација: Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу

Аутор: Александар Миленковић

„Шта зна моја М-екипа?“ је математички квиз турнирског типа, организован у четири категорије распоређене на основу узраста ученика. Свака екипа се састоји од три ученика који групно или самостално решавају одговарајуће математичке задатке у кратком временском року. Водитељи и жири квиза ће бити наставници, сарадници и студенти Института за математику и информатику ПМФ-а Крагујевац.

„Игра и уметност – где је ту математика?“

од 17.05. до 17.05.2019.

Локација: Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу

Аутор: Александар Миленковић

Радионица „Игра и уметност – где је ту математика?“ ће вас упознати са друштвеним играма у чијој је основи ова научна дисциплина, као и са проблемом поплочавања равни. Ученицима ће бити презентовани мозаици који илуструју идеју поплочавања равни правилним многоугловима. Потом ће имати прилику да сами нађу још решења овог проблема користећи моделе правилних многоуглова. Водитељи су наставници, сарадници и студенти Института за математику и информатику ПМФ-а Крагујевац.

„Игру банке“

од 20.05. до 21.05.2019.

Локација: ПУ Врабац, Крагујевац

Аутор: Виолета Раичевић

Кроз презентацију и практичан рад моћи ћете да се упознате са начином коришћења Монтесори материјала за „Игру банке“. Игра се базира на раду са сетом који укључује појединачне перле, низове од десет перли, дрвене квадрате – стотине, и дрвене коцке – хиљаде. Након рада са сетом моћи ћете да именујете места вредности декадних јединица, да разликујете редослед величина различитих категорија, откривате да десет јединица једне категорије одговара већој у следећој категорији и обрнуто, оријентишете се у децималном систему, припремите се за различите математичке радње.

Радионице

од 09.05. до 17.05.2019.

Локација: Научни клуб Регионално центра за образовање Крагујевац

Аутор: Научни клуб у сарадњи са вртићима, основним и средњим школама, као и организацијама на нивоу локала

"У оквиру обележавања манифестације ,,Мај месец математике'', у организацији Научног клуба Центра за образовање Крагујевац, а у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд, у Крагујевцу ће се реализовати 27 активности. Изложбе у оквиру манифестације биће постављене у холу ОШ ,,21 октобар'', ул Милована Глишића бр 13. у Крагујевцу: 13. – 19. 05. 2019 – ,,Математика и природа'' 20. – 26.05. 2019 - ,,Бројеви''. Изложбе ће пратити предавања, као и организоване радионице за све узрасте. Дођите и уживајте игри без граница!"