Косовска Митровица

Косовска Митровица је градско насеље и седиште истоимене општине у Србији у северном делу Косова и Метохије. Као једна од најстаријих насеобина на Космету, први пут се помиње у средњовековним писаним документима, а име Митровица потиче из 14. века, по цркви Светог Димитрија Солунског, која је била испод звечанског утврђења. На простору града нађени су трагови рударења из доба неолита, римски жртвеници и статуете. У 6. веку византијски цар Јустинијан I гради тврђаву Звечан, а у 13. веку је постојао град-дворац који је припадао жени српског краља Стефана Уроша Првог, Јелени Анжујској.

НАЗИВ АКТИВНОСТИ

од 01.05. до 31.05.2019.

Локација: Kосовска Митровица, читава територија Србије

Аутор: Ранко Бабић

Циљеви: визуелном формом која данас доминира посредством паметних телефона и ТВ-а као платформи и Интернета као технологије, на подстицајан начин приказују се одређене теме из науке и технике. Осим едукације, главни циљ је изазвати и пробудити занимање за дате тематске области. ТВ емисијеобјашњавају математику на допадљив начин, а аутор је проф. др Ранко Бабић уз екипу продукције ТВ студија Факултета техничких наука у Косовској Митровици.

НАЗИВ АКТИВНОСТИ

од 10.05. до 10.05.2019.

Локација: Гимназија, Косовска Митровица

Аутор: Данијела Миленковић

Ученици ће се такмичити у квизу знања – у брзини налажења решења кратких, логичких и интересантних задатака. Кроз ово такмичење развиће позитиван став према математици. Овогодишња манифестација ће уједно бити део обележавања 100 година рада школе.