Чачак

Чачак се налази у средишњем делу централне Србије, у Шумадији, и представља административни центар Моравичког округа. Планине Јелица, Овчар Каблар и Вујан окружују Чачанску котлину кроз коју протиче река Западна Морава. У истакнуте личности које су рођене у Чачку убрајају се Владислав Петковић Дис, Надежда Петровић и Степа Степановић.

АКТИВНОСТИ

од 20.05. до 24.05.2019.

Локација: ОШ „Филип Филиповић“, Чачак

Аутор: Ивана Андрејић

Ове године, током једнонедељног програма, ученици петог разреда представиће две друштвене игре, учествоваће у квизу и представиће презентације и моделе који су настали као одговор на два истраживачка задатка. Један задатак се односи на Ератостеново сито, а други на грчки алфабет и примену угла у свакодневном животу. Ученици седмог разреда ће се представити на Јавном часу посвећеном Питагори. Биће то несвакидашњи поетско-математички час, на којем ћете моћи да сазнате нешто више о Питагорином животу, али и да чујете стихове посвећене овом великом математичару.

„Стави своје математичке наочаре“

од 07.09. до 31.08.2019.

Локација: eTwinning портал

Аутор: Јелена Кенић

Током пројекта „Стави своје математичке наочаре“ (Put Your Math Glasses On!) развићете љубав према математици, и уједно открити практичну примену математике у свакодневном животу, пронаћи везу између математике и природе, уметности, осталих школских предмета и света уопште. У овај пројекат су укључени тинејџери широм Европе, што омогућава и спајање различиих култура и погледа на свет. Тренутно у пројекту сарађује преко 200 ученика из девет земаља. Сви резултати ће бити објављени на сајту https://matematickenaocare.weebly.com/

Духовита представа о упоређивању разломака

од 05.05. до 23.05.2019.

Локација: ОШ „Танаско Рајић“, Чачак

Аутор: Снежана Тошовић

У оквиру Маја месеца математике биће организована расправа у клубу – духовита представа о упоређивању разломака. Осим тога, биће организована и изложба у вези са животом и научноистраживачким радом Мике Аласа. У оквиру радионице Дешифруј-шифруј учиће се шифровање и примена правоуглог координатног система у животу. У активности „Идеја за мултимилијардера“ биће организован приказ иновативних предузетничких идеја упутребне вредности пирамиде и то мултимилијардерима који играју три улоге: размажени син богаташа, срећник на лотоу, мукотрпним радом зарађен срећан живот.

АКТИВНОСТИ

од 09.05. до 15.05.2019.

Локација: Научни клуб Регионалног центра Чачак

Аутор: Научни клуб у сарадњи са вртићима, основним и средњим школама, као и организацијама на нивоу локала

9. мај нас чекају математичке заврзламе, а потом и трибина „Математичке основе заштите тајности и интегритета података“10. мај је резервисан за бршњачку едукацију кроз радионицу "Математика није баук". 14. мај добијате искуства из прве руке од проф.др Милоша Арсеновића, који је докторирао на Берклију, радио на Јејлу,а данас редовни професор Математичког факултета у Београду. А шта се крије под називом ”Математика за даровите”- истражите у Научном клубу Регионалног центра Чачак!