Београд

У Београду се Мај месец математике одржава већ осми пут. Садржаји су увек нови, атрактивни, интерактивни, прилагођени свим узрастима и не захтевају претходно стручно образовање. Осим тога, као и сваког претходног маја, пружиће вам се јединствена прилика за дружење са предавачима из земље и света, као и научницима, који ће вам открити како математика утиче на наш свакодневни живот.

АКТИВНОСТИ

од 24.05. до 31.05.2019.

Локација: Широм Србије

Аутор: Даница Банзић

"Учествујте у организованим радионицама и предавањима менталне аритметике за децу од 4 до 12 година, послушајте кратка предавања о историји абакуса, значају менталне аритметике са научног аспекта и њеном утицају на когнитивни развој деце. Учење у школама „Малац генијалац“ обухвата велики број области: од простих чинилаца, степеновања, кореновања до календара и бинарног кода. У својој мрежи „Малац генијалац“ има преко 65 школа широм Србије. Тачне локације можете видети на овој адреси"

АКТИВНОСТИ

од 24.05. до 31.05.2019.

Локација: Широм Србије

Аутор: Даница Банзић

"Током манифестације ћете моћи да учествујете у организованим радионицама и предавањима менталне аритметике за децу од 4 до 12 године, да послушате кратка предавања о историји абакуса, значају менталне аритметике са научног аспекта и њеном утицају на когнитивни развој деце. „Малац генијалац“ у својој мрежи има преко 65 школица широм Србије. Тачне локације можете видети на следећем линку. Учење у школама ""Малац генијалац"" обухвата велики број области: од простих чинилаца, степеновања, кореновања до календара и бинарног кода."

АКТИВНОСТИ

од 18.05. до 19.05.2019.

Локација: ОШ „Мајка Југовића“, Земун, Градски парк 9 – школска учионица, простор у природи, парку, дворишту школе

Аутор: Лидија Маринковић

Кроз радионице ће ученици нижих разреда основне школе научити да препознају, уређују и утврђују научене бројеве и рачунске операције. Кроз интеракцију ће научити и о тимском раду, поштовању других, исказивању осећања у вези са овим начином рада. Извлачиће картице са бројевима, ређаће низове бројева унапред, уназад, ређаће само парне, непарне бројеве, оне који дају збир или разлику 10 и друге примере.

АКТИВНОСТИ

Свака среда и петак почев од 15.5.2019. од 18 до 19

Локација: Менсине просторије, Македонска 22, и школа „Бановић Страхиња“, Београд

Аутор: Момчило Степановић

Кроз радионице ће ученици нижих разреда основне школе имати прилику да учествују у турниру „Креативне математике“. Реч је о уникатном шпилу карата који представља оригиналну методу учења аритметичких операција. С обзиром да је игра најбољи начин да деца нешто науче, циљ наше игре је управо то. Уз математичке карте деца ће на забаван начин вежбати сабирање, одузимање, множење и дељење до 100. У зависности од нивоа знања игру је могуће редуковати на бројеве до 10 и операције сабирања и одузимања. Победник турнира на поклон добија „Креативну математику“. Овде су тачни датуми радионица

АКТИВНОСТИ

од 27.05. до 31.05.2019.

Локација: Шеста гимназија, Београд

Аутор: Сузана Лазовић

Прошетајте београдским улицама у последњој недељи маја и откријте шта се крије иза натписа на „математичким мајицама“. Ученици Шесте гимназије и ученици виших разреда четири основне школе ће на својим мајицама пласирати изабране математичке садржаје, математичке питалице из различитих математичких области и одговоре на њих. Шетајући у тим мајицама, у разговору са заинтересованим ученицима својих школа (на трибинама) и суграђанима (на улици) они ће поделити своја математичка знања и разменити информације.

АКТИВНОСТИ

од 01.05. до 31.05.2019.

Локација: ОШ „Јован Стерија Поповић“, Нови Београд

Аутор: Ана Ружић (коаутор Сања Јечменица)

"Крећите се кроз математичку Гугл мапу на којој се налазе задаци за ученике распоређени на одређеним локацијама у Београду. Сваки задатак садржи текст, илустрације у виду слика и линк ка страници на интернету, где је ученицима доступна помоћ за решавање задатка. Задаци су према нивоима постигнућа разврстани у три боје. Мапа је трослојна – у првом слоју мапе налазе се задаци из геометрије, у другом су задаци из мерења и обраде података, а у трећем слоју су задаци из области бројева и операција са њима. Ученици ће у пару или у групи решавати задатке по избору, а затим ће своја решења представити осталим ученицима."

АКТИВНОСТИ

од 15.05. до 19.05.2019.

Локација: Школско двориште ОШ „Вук Караџић“

Аутор: Биљана Којић

"Оријентишите се у простору помоћу компаса и координатног система.Ученици ће у школском дворишту постојаном бојом цртати координатну мрежу тако да осе буду постављене у правцу север-југ, исток-запад, као модел учионице на отвореном.Затим ће одређивати географски положај школе и положај планина и већих градова Србије, или држава света у односу на положај школе. Ова активност укључује и одређивање положаја тачака на координатној мрежи, моделовање кретања применом изометријских трансформација.Радионице се изводе на отвореном простору помоћу преносиве инсталације."

АКТИВНОСТИ

од 20.05. до 20.05.2019.

Локација: ИТХС Београд

Аутор: Слађана Ћирица

Наставници и ученици ће заједно представити и анализирати резултате групног рада и пројектне наставе код систематизације градива првог разреда. Ученици ће говорити о истраживању, обради података, раду у тиму, методи учења по станицама. Биће представљени квизови Kahoot, Quizizz, 2D игрица рађена у Unity-ју и фотошопу. За крај ће учесници дискутовати о предностима и манама оваквог начина рада и давати предлоге за побољшање будућих пројеката.

АКТИВНОСТИ

од 08.05. до 29.05.2019.

Локација: Пета економска школа Раковица

Аутор: Живадин Андрић

Од 8. до 29. маја, у ходнику Пете економске школе Раковица, изложићемо слике математичких илузија. Биће одржано и предавање о школским задацима Михаила Петровића Аласа, 8. маја, док вас 17. маја чека предавање „Љубавна математика“, у оквиру којег ће вам бити презентоване математичке формуле стратегија у међуљудским односима.

АКТИВНОСТИ

од 17.05. до 17.05.2019.

Локација: Београд

Аутор: Владимир Љубичић

Укључите се у презентација друштвене игре под називом NTC ZONE и кроз забаву научите о временским зонама, савладајте оријентацију, боље се упознајте са угловима и заставама или културним добрима светских дестинација. Игра је конципирана тако да током ње учесници буду мисаоно активни, и млађој деци помаже код савладавања математичких операција без претераног рачунања.

АКТИВНОСТИ

од 17.05. до 17.05.2019.

Локација: Београд

Аутор: Ивана Нешовић

У оквиру часа „Кретање становништва у будућности“ ученици ће се поделити у групе и добити одређену државу са задатком предвиђања кретања њеног становништва у будућности, уз помоћ апликације GeoGebra. Ученицима ће бити приказана повезаност математике са географијом. Кроз самостално истраживање на најбољи могући начин доћи ће до закључака и повезати математичке појмове са стварима из свакодневног живота и то презентовати на креативан начин, уз помоћ презентација, цртежа, модела, игара и вежби. Кроз забавне математичке садржаје циљ је да ученици схвате да математика није „баук“.