Девета по реду манифестација Мај месец математике, а први пут у виртуелном свету, у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под слоганом „Помери / По мери човека“, и овог маја покренула је вредне идеје, инспиративне разговоре, открила нове светове и одушевила креативношћу све генерације помоћу само једног клика. Највећа научнопопуларна манифестација у Србији, у онлајн издању током маја угостила је преко 10.000 посетилаца, који су имали прилику да истражују, повезују и деле своја знања.

Својеврсна круна овогодишњег Маја месеца математике биће манифестација која ће се одржати на отвореном. Математичка знања приказаћемо кроз перформанс „Тачка је оно што нема делова“, 21. септембра, са почетком у 19 часова, на Летњој сцени Београдске тврђаве. Овај перформанс представља плесно истраживање математичких идеја, чија је лепота у слободи, a откривају се само уз много стрпљења.

У периоду од 21. септембра до 7. октобра, на Савском шеталишту на Београдској тврђави, приказаћемо изложбу „Математичарке широм Европе“, као и каталог који је прати, ауторке Силви Пејше. Изложба представља фотографске портрете уз интервјуе тринаест математичарки из различитих земаља широм нашег континента. Интервјуи недвосмислено поручују да не постоји универзалан рецепт и да никада не оклевате, већ постављате питања, чак и она о приватном животу, јер се математика и живот неминовно преплићу, што је осликано кроз целу изложбу.

Осим главне изложбе, очекују вас научнопопуларна предавања у Научном клубу Београд, а сваког дана, од 16 до 20 часова, на Савском шеталишту за вас је ту математички полигон, а математичке операције које је потребно да знате су: нациљај, погоди, провуци се, претрчи и скочи!

Математика је свет у који можете да зароните и истражујете га сваког дана, без обзира на ситуацију, временске услове, доба дана или године. Не познаје границе, броји без престанка и поносно пркоси искушењима. Сваким предавањем, изложбом, радионицом, квизом, перформансом, брусимо неопходне вештине, компонујемо нове технике, појмове и оживљавамо математичке идеје које постају опипљиве широј заједници.


Добро дошли!