Шта је М3?

М3 • МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИKЕ 2023 • СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА • ИЗЛОЖБЕ • РАДИОНИЦЕ • КОНКУРСИ • ПРЕДАВАЊА • ЕКСПОНАТИ

СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА

ШТА ЈЕ М3?

ШТА ЈЕ М3?

Живимо у свету у којем је све мерљиво и у којем су људи, па и сваки уређај који нам падне на памет, повезани на интернет 24/7. Ова мрежа конекција и сензора генерише невероватну количину података и нуди обиље нових и фасцинантних могућности које, све заједно, називамо „великим подацима“ (big data). Па ипак, прикупљање и анализа података није нешто што је новијег датума. Још од времена старог Египта и Римског царства, људи су се ослањали на податке како би доносили боље одлуке, решавали практичне проблеме или стекли војну предност у односу на противника. 

Међутим, четврта индустријска револуција, развој дигиталних технологија и вештачке интелигенције неповратно су изменили дотадашњи екосистем података. Они су нам омогућили да прикупимо сетове података који су толико велики и типски разноврсни да превазилазе аналитичке могућности стандардних програма за обраду података, већ се у те сврхе углавном користе напредни алати вештачке интелигенције који су у стању да их анализирају у реалном времену. 

Овогодишњи М3, под слоганом Стварност очима великих података приказује кроз различите формате како се велики подаци користе у свакодневном животу и у најразличитијим областима. Ближе упознавање са великим подацима открива нам скривене обрасце, наводи нас на размишљање, пружајући нам јаснији увид у свет који нас окружује.

Иако су истраживања, развој и примена великих података веома комплексни и наизглед веома удаљени од наше свакодневице, често нисмо ни свесни у којим све областима смо у додиру са њима. У ери сателита, интернета и моћних рачунара коначно имамо прилику да одлуке доносимо на основу чињеница, а кључ успеха лежи управо у подацима. Једна од области које пролазе кроз најдинамичније промене на крилима четврте индустријске револуције јесте пољопривреда. Практична примена великих података  у пољопривреди већ нам помаже да предвидимо и побољшамо приносе, али и да смањимо угљенични отисак. 

На манифестацији ћете имати прилику да истражите и на који начин анализирамо и чувамо велике геномске податке, као и која је улога биоинформатике у биолошким истраживањима. Такође, у данашњем свету компјутерски дизајн протеина представља изузетно моћан алат у савременим истраживањима молекуларне биологије и хемије. Кроз интерактивну поставку посетиоци ће моћи да уоче највећу предност овог приступа, а то је креирање потпуно нових протеина, незабележених у експерименталним студијама, у сврху разних примена у областима као што су медицина, индустрија и енергетика. Осим тога, омогућава и прецизно пројектовање структура протеина и предвиђање њихових својстава и функција, што је од изузетне важности за разумевање биолошких процеса и развој нових терапија.

Током трајања манифестације имаћете прилику да сазнате како све велики подаци трансформишу нашу реалност. Открићете како ове технологије мењају здравство, науку, пољопривреду и индустрију. Како мењају начин на који живимо и интереагујемо са светом. Али и какве све изазове и ризике са собом носе и како да их предупредимо и адекватно одговоримо на њих. 

Добро дошли!