Мај месец математике

Промоциjа монографиjе Handbook of Research on High Performance and Cloud Computing in Scientific Research and Education у издању IGI Global-a

15. маj 2014, 15 часова
Свечана сала Ректората Универзитета у Београду
Студентски трг 1

Монографиjа Handbook of Research on High Performance and Cloud Computing in Scientific Research and Education прва jе у Србиjи и jедна од ретких у свету из области примене cloud computing-а у научноистраживачком раду и образовању.

У 16 поглавља, уредници монографиjе, проф. др Мариjана Деспотовић-Зракић са Факултета организационих наука, проф. др Вељко Милутиновић са Електротехничког факултета, и директор Института за физику, проф. др Александар Белић, уврстили су чланке 40 врхунских српских истраживача из матице и диjаспоре, и неколицине странаца. Предговор jе написао проф. др Деjан Милоjичић, актуелни председник IEEE Computer Society-ја.

Замисао да се напише оваква књига потекла jе пре седам година са Катедре за електронско пословање Факултета организационих наука. Монографиjа jе намењена стручњацима и високошколцима коjи се баве применом савремених информатичких технологиjа. Приказане су броjне студиjе случаjа и примери из истраживања и индустриjе. Имаjући у виду да jе cloud computing из основа променио начин пословања на интернету, примена знања приказаних у овоj књизи може допринети бољем повезивању науке и праксе, и представљати развоjну шансу српске привреде. Из тог разлога, обезбеђена jе бесплатна електронска верзиjа монографиjе доступна из академске мреже на адреси: http://www.elab.rs/book/view-full-chapters.