РАДИОНИЦЕ

М3 • МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИKЕ 2023 • СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА • ИЗЛОЖБЕ • РАДИОНИЦЕ • КОНКУРСИ • ПРЕДАВАЊА • ЕКСПОНАТИ

СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА

РАДИОНИЦЕ

РАДИОНИЦЕ

  • ЕВОЛУЦИЈА ИГРЕ – УХВАТИ МЕ АКО ЗНАШ!

14.05 – 04.06.2023.
Силоси Београд


Игра је важна компонента за човекову културну и биолошку еволуцију. Кроз игру, као добровољну активност, која за циљ има забаву, деца уче разне ствари опонашајући родитеље, праве оруђе од ствари из природе, уче да креирају додатке игри или нову игру, уз све то усавршавајући своју моторику, памћење и перцепцију. Концепт и типови игара мењали су се кроз време. Ако се само присетимо како су се наши родитељи играли и погледамо како се ми играмо данас, уочава се драстична разлика. Иако често игру повезујемо са децом, она је неизоставан део и живота одраслих. Наука данас готово да не постоји без игре и научници врло често покушавају да озбиљне феномене из природе објасне кроз игру јер често такав принцип разумевања доводи до најбољих резултата.

У овом делу поставке вас очекује узбудљива игра са ласерима, које морате да избегнете како не бисте активирали аларм. Истовремено треба да решите и неколико задатака из математике. Овде ћете сами ставити на тест вашу перцепцију, логичко закључивање, брзину математичког мишљења и сналажење у простору. 

  • РАЗИГРАНИ ПОДАЦИ – РАДИОНИЦЕ

14.05 – 04.06.2023.
Силоси Београд


Овогодишњи програм интерактивних садржаја за основце и средњошколце припремили смо са партнерима из Математичког института САНУ, Факултета организационих наука у Београду и са тимом из Националног института за океанографију и експерименталну геофизику из Трста. Као и до сада, математику истражујемо кроз призму теме манифестације М3, а то су овог пута велики подаци и вештачка интелигенција! На овогодишњим радионицама откривамо, између осталог, како вештачка интелигенција интерпретира филмове. За ово су нам потребни алгоритми обраде великих база текста и модели процесуирања природног језика. Ова област спаја лингвистику и математику, а рачунари анализирају како говоримо, односно пишемо. Такође, истражујемо и како рачунари „виде“ и колико морају да уче да би у томе успели. Наши гости из Трста ће показати како користе алгоритме за анализу великих података да испитају ниво буке у свом окружењу и поделити са нама резултате својих истраживања о буци у градовима. Уз то, прелиставамо забаван, шаљиви и инспиративни математички часопис и опробавамо се у решавању креативних математичких проблема.