Плант-о-метар

М3 • МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИKЕ 2023 • СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА • ИЗЛОЖБЕ • РАДИОНИЦЕ • КОНКУРСИ • ПРЕДАВАЊА • ЕКСПОНАТИ

СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА

ИЗЛОЖБЕ

Плант-о-метар

→ 14.05 – 04.06.2023.
Силоси Београд


→ Уторак – петак, 11.00 – 21.00 Субота – недеља, 11.00 – 21.00
Понедељком не ради


Технологија баратања великим подацима отворила је могућност оптимизовања процеса које познајемо и усавршавамо вековима. Та нова перспектива сагледавања проблема, базирана на подацима (data driven), омогућава нам да конкретније и реалније сагледамо проблеме и решавамо их у реалном времену, али и да, користећи математичке моделе, предвиђамо приносе и проналазимо најбоља решења. Укратко, желимо да добијемо више, а улажемо мање – мање простора, мање воде и нутријената, мање механизације, а више приноса и бољу искоришћеност.

Институт БиоСенс развио је плант-о-метар, уређај који користи алгоритме машинског учења и анализе великих података како би у реалном времену анализирао усеве и пратио биљке. Преко oптичких сензора уређај у реалном времену прикупља више од 20 вегетационих индекса који указују на појаву суше, топлоте, лошу исхрану или стрес изазван штеточинама у различитим фазама раста усева. Уређај омогућава посматрање биљака ван видљивог спектра и откривање стреса услед недостатка воде или хранљивих материја, као и процену здравља биљака. Плант-о-метар користи четири таласне дужине (инфрацрвену, црвену, зелену и плаву) како би анализирао биљке и путем bluetooth конекције преносио мерене податке на паметни телефон, који прорачунава оптичке вегетационе индексе који су показатељи стања биљке. Резултат су смањење трошкова ђубрива до 25%, повећање приноса за 3-4% за житарице и уљарице и, можда најважније, смањење угљеничног отиска.