И ми смо велики подаци

М3 • МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИKЕ 2023 • СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА • ИЗЛОЖБЕ • РАДИОНИЦЕ • КОНКУРСИ • ПРЕДАВАЊА • ЕКСПОНАТИ

СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА

ИЗЛОЖБЕ

И ми смо велики подаци

→ 11.05 – 31.05.2023.
Силоси Београд


→ Уторак – петак, 11.00 – 21.00 Субота – недеља, 11.00 – 21.00
Понедељком не ради


Живимо у свету у којем је све мерљиво и у којем су људи, па и сваки уређај који нам падне на памет, повезани на интернет 24/7. Ова мрежа конекција и сензора генерише невероватну количину података и нуди обиље нових и фасцинантних могућности које, све заједно, називамо „великим подацима“ (big data). Па ипак, прикупљање и анализа података није нешто што је новијег датума. Још од времена старог Египта и Римског царства, људи су се ослањали на податке како би доносили боље одлуке, решавали практичне проблеме или стекли војну предност у односу на противника.

Међутим, трећа индустријска револуција, развој дигиталних технологија и вештачке интелигенције неповратно су изменили дотадашњи екосистем података. Они су нам омогућили да прикупимо сетове података који су толико велики и типски разноврсни да превазилазе аналитичке могућности стандардних програма за обраду података, већ се у те сврхе углавном користе напредни алати вештачке интелигенције који су у стању да их анализирају у реалном времену.

Ове технолошке промене довеле су до промена у начину размишљања о томе како се све велики подаци могу искористити и применити. Квантитативна промена довела је до квалитативне промене. Баш као што нам је телескоп омогућио да разумемо универзум, а микроскоп да разумемо бациле, нове технологије за прикупљање и анализу огромних количина информација помажу нам да откривамо и сазнајемо свет на начин који тек почињемо да ценимо.

На овој изложби имаћете прилику да сазнате како све велики подаци трансформишу нашу реалност. Открићете како ове технологије мењају здравство, науку, пољопривреду и индустрију. Како нам помажу да боље разумемо уметност, историју и религију. Како нам омогућавају да правимо боље резултате у спорту и више уживамо у разоноди. Како мењају начин на који живимо и интереагујемо са светом. Али и какве све изазове и ризике са собом носе и како да их предупредимо и адекватно одговоримо на њих.