НОВИ САД

Онлајн припрема за завршни испит из математике

Илија Рајак

"Овај програм је осмишљен да, кроз 15 вебинара, односно предавања, помогне ученицима у припреми завршног испита из математике. За припрему се користе zoom платформа и графичка табла. Пре сваког предавања учесници добијају материјале из области која се обрађује. Видео-лекције из математике за основну и средњу школу доступне су ученицима на датом порталу. Програм су припремили професори математике Сузана Исаков, Илија Рајак и Дарко Рандељ."

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Краљево

Еуклидова школица

Александра Куч

Могу ли игрице да нам помогну да боље разумемо математику? Игре из Еуклидове школице засноване су на Еуклидовом алгоритму за рачунање највећег заједничког делиоца два броја, који често мучи ђаке у школи. Учесници кроз игру проблем рашчлањују на ситније делове како би дошли до краја игре. Прилагођена ванредној епидемиолошкој ситуацији, игра је понуђена у три различита облика: као друштвена игра, у дигиталној форми, и као пример примене Еуклидовог алгоритма у математици.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Јагодина

Линије у свету око нас

Александра Филиповић

Хајде да заједно учимо геометрију од почетка! Ова видео-лекција је прилагођена ученицима првог разреда основне школе и има циљ да их научи да разликују криве, праве, изломљене, затворене и отворене линије. Обилује конкретним примерима из непосредног окружења човека, при чему се ученици подстичу на интеракцију кроз уочавање различитих врста линија на свом телу, у дечјој соби и у природи. Програм је подељен у целине. Садржаји о линијама повезани су и са психолошким аспектом личности посматрано са становишта ликовних уметника.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

БЕОГРАД

Математика за пријемни

Вера Ивковић

Пријемни испити су стресни, како за ђаке тако и за родитеље, поготово када је у питању упис на неки од универзитета. Зато је професорка Вера Ивковић одлучила да свима мало олакша. Она је решавала задатке са пријемних испита на Београдском универзитету и то са упутствима и појашњењима припремила као видео-материјал. Пред вама је један својствени водич за полагање пријемног испита из математике, који не бисте смели заобићи!

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Бајина Башта

Креирање математичко-дидактичких игара у Геогебри

Милан Живановић

Већ смо се много пута на овој манифестацији играли са математиком. Сада ћемо мало да математичаримо кроз игре! Наставник математике Милан Живановић припремио нам је бројне игре кроз које развијамо и усавршавамо математичке вештине, примењујемо логику, знање из скупова, геометрије, алгебре. У овим играма има заиста за свакога понешто. Од древних игара старих народа до модерних, интересантних тестова. Уживајте у игри и математици!

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Зрењанин

Креативни домаћи задатак

Јелена Стојадиновић

Може ли домаћи задатак бити заиста забаван? Наравно, ако подразумева гледање цртаних филмова! Кроз решавање овог домаћег задатка, са сјајним упутствима, учићете не само о математици, већ ћете заиста и гледати цртани филм, сналазити се у претраживању интернета и усавршавати рад на рачунару. И све то кроз забаву и игру.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

БЕОГРАД

Прављење модела и анимација у настави математике

Слађана Ћирица

Формула за решавање квадратне једначине користи се и код решавања експоненцијалних и логаритамских једначина и неједначина. Ученици воле моделе и анимације, воле да проучавају програме за њихову израду. Овде су коришћени програми Maxon Cinema 4D за анимацију и Sculptiris за прављење модела, као и Sony Vegas за обраду и убацивање музике. Ученици могу пуштати анимацију кад год у раду имају проблем са квадратним једначинама. Програм помаже да се лакше разуме и упамти формула за решавање једначине и указује на њену важност и примену у природи.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Ниш, Прокупље

Три пута мери, једном сеци

Слађана Трајковића

Данас је лако измерити неку непознату дужину – треба нам само метар или лењир. Али како су се људи сналазили пре него што смо имали ове алате? Какаве су мере тада постојале и да ли их и данас можда користимо? Због ванредних мера мерићемо преко интернета. Организоваћемо и састанке где ћемо размењивати резултате, заједно разговарати и учити о мерењима дужине. Користићемо палчеве, лактове, и још понешто да бисмо добили праве резултате.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Ваљево

Лекције из комбинаторике на интернету

Вељко Ћировић

Колико различитих резултата можемо добити ако бацимо шест коцкица за игру на сто? Колико различитих трословних речи може да се напише на ћирилици? Можемо да бројимо комбинације, али то би потрајало, зар не? Одговоре на ова питања даје комбинаторика, једна од данас врло актуелних и примењених области математике. Пред вама су електронске лекције, детаљне и једноставно објашњене, како би комбинаторику не само разумели и применили него се и забавили кроз цео процес.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

БЕОГРАД

Математика, 2. разред

Ивана Павковић

Математика у другом разреду постаје баш озбиљна, зар не? Учитељица Ивана Павковић одлучила је да вам мало помогне. Она је припремила једноставне и кратке видео-садржаје кроз које, корак по корак, показује оне тешке теме из математике на врло занимљив и лак начин! Ако мислите да дељење и множење мора да се учи напамет, учитељица Ивана ће вас уверити у супротно.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Уб

Математика и оп-арт – интерактивне демонстрације

Анђелка Симић

Спојимо математику и визуелну уметност. Конструкцијом различитих оптичких објеката од основних оп-арт елемената посетиоци могу утврдити неке од основних појмова у геометрији, научити основе модуларности и какву улогу у њој има визуелна перцепција. Онлајн радионица је јединствена прилика да се истражују математичке димензије. Ови садржаји су добра прилика да учесници сазнају за велика имена оптичке уметности – Виктора Вазарелија и Јаблана Славика. Један од циљева радионице је и да се учесници подстакну да истражују везу математике и уметности која датира из палеолита.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

БЕОГРАД

УченIQ, занимљива математика

Тања Олеар Гојић

На блогу УченIQ љубитељи математике, чланови Менсе и професори математике, размењују занимљиве математичке проблеме и њихово решавање, као и интересантне апликације и игре за развој логичког мишљења и математичких знања. Овај пут, уместо живих радионица, програм смо преселили у виртуелни простор. Део блога је резервисан за промоцију математике у оквиру СТЕМ-а и занимљиве активности подељене према областима, али не и према узрасту ученика. Јер није важно колико година имате, већ како разумете и користите ове садржаје.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Ваљево

Ревијално такмичење ученика средњих школа из математике

Друштво математичара Србије

Такмичење је предвиђено за уторак 12. мај 2020. године и намењено је ученицима од 1. до 4. разреда средње школе (који ће бити распоређени у 8 категорија – 4 А категорије и 4 В категорије), што значи да на такмичењу могу да учествују сви заинтересовани ученици и није потребно никакво пријављивање за такмичење.. Замисао је да се на линку: https://dms-takmicenje.vmdevbox.com/srednje-skole/ поставе задаци за Ревијално такмичење у уторак 12.05.2020. године по следећем распореду: 1. разред – 14 часова, 2. разред – 15 часова, 3 разред – 16 часова и 4. разред 17. часова. Ученици ће такмичарске задатке „скинути“ са интернета и самостално решавати у току највише 4 наредна сата. Ученици задатке решавају самостално и решења не шаљу ником, већ их чувају за самовредновање. У 22 часа ће бити објављена решења свих задатака, тако да ученици на основу решења могу оценити сами себе. Покровитељ овог такмичења је НИС – Гаспром њефт – акција „Енергија знања“.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

Књажевац

Визуелна симулација процеса сортирања применом различитих алгоритама

Миљан Г. Јеремић

У науци о компјутерима и математици, алгоритам за сортирање је алгоритам који задате елементе смешта у одређени редослед. Најчешћи тип уређења је у растући или опадајући, или лексикографски редослед. Ефикасно сортирање је веома битно како би се оптимизовао рад са другим алгоритмима (као што су нпр. алгоритми претраживања и мерге алгоритми) који захтевају уређену листу како би функционисали коректно. Још од појаве компјутера, алгоритми сортирања су привлачили велику пажњу, и заузимали главно место у неким истраживањима, највероватније због решавања комплекснијих ствари на једноставан начин. Алгоритми сортирања су распрострањени, преовладавају у уводним предавањима везаним за науку о компјутерима, где мноштво алгоритама који се користе за решавање одређеног проблема дају веома елегантна решења која се односне на основу разних концепата алгоритама, као што су рецимо велико О нотација, структуре података, анализирање најбољег, најгорег и просечног случаја одређеног проблема. У овом предавању алгоритми сортирања који су се изучавали у овом пројекту су:Bubble Sort, Selection Sort i Insertion Sort.

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ

ПРИСТУПИ САДРЖАЈУ